Káposztás knédli
ofő 2004.12.19. 11:05
Ez a remek cseh étel a nyári prágai út emlékeként került ide. Utastársam gyűjtéséből való. Malacsülttel, sonkás "öntettel" kiváló előétel. Természetesen cseh sörökhöz. Pilsner Urquell, Staropramen, Kozel ajánlott. Ez utóbbinak a Černy változata nagyon jó, de ez sajnos nálunk nem kapható, vagy mégis?
Káposztás knédli
Hozzávalók
a tésztához: 50 dkg finomliszt 2 tojás 1 mokkáskanál só 8 dkg puffasztott rizs 25 dkg savanyú káposzta 6 dkg vaj a mártáshoz: 25 dkg húsos, füstölt szalonna 2 evőkanál finomliszt 4 dl tej 1 kiskanál őrölt köménymag őrölt fekete bors, só 1 dl tejföl 1 csokor petrezselyem
A knédlihez a lisztet a tojással, a sóval és annyi - kb. 3 deci - vízzel dolgozzuk össze, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. A puffasztott rizst és a kissé összevágott káposztát hozzáadjuk, majd alaposan elkeverjük. A masszát vastag csíkban egy tiszta vízbe mártott, vajjal vékonyan megkent konyharuhára halmozzuk. A kendőt ráhajtjuk, összegöngyöljük, és vékony spárgával átkötjük. Forrásban lévő sós vízbe téve, kis lángon gyöngyöző forralással 35-40 perc alatt megfőzzük. Ezalatt a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, elkeverjük, majd a tejjel fel- öntve felforraljuk. Köménnyel, őrölt borssal fűszerezzük, ha kell, megsózzuk. A tűzről levéve a tejfölt és a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk. A megfőtt knédlit a vízből kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és a konyharuhából kibontjuk. Fölszeleteljük, majd a szalonnás mártással körülöntve tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc. Egy adag: 5368 kcal / 1284 kJ. Italajánlat: száraz fehérbor Somlói juhfark.
Jótanács: - A káposztás knédli önmagában, önálló ételként is megállja a helyét, köretnek is nagyszerű, például mártásos vadhúsokhoz is jól illik..
|